Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

Komvux + gymnasiet = SANT

I Söderhamn finns sedan några år ett tätt samarbete mellan CFL Söderhamn och Staffangymnasiet. Det ger allt fler vuxna möjligheten att utbilda sig till nya yrken.

Bildbeskrivning

Nya lösningar ger vuxna chansen igen

Samarbete är nyckelordet för att bereda fler vuxna elever plats i yrkesförberedande utbildning.

CLF Söderhamn och Staffangymnasiet har hittat ett koncept som visat sig vara lyckosamt. Nu hoppas man att fler följer efter.

– Vi började i liten skala 2012 och har sedan dess fortsatt. Ett bra samarbete är en förutsättning, förklarar Fredrik Lindkvist, rektor vid Staffangymnasiet.

Öppna för individer

– Vi är öppna för individerna och samverkar, berättar utbildningssamordnare Petra Lindström vid CFL i Söderhamn.

Nu finns möjligheten för vuxenelever att studera industri, handel, el, bygg, hotell & turism, fordon, el & energi. Det ger fler vuxna möjligheten att av olika anledningar byta bana i livet och få en ny chans att hitta rätt i yrkeslivet.

Har personal och utrustning

Flera av de gymnasiala yrkesförberedande programmen kräver dyrbar utrustning och den ska givetvis användas och dessutom finns personalen.

- När fler vuxna behöver utbildas är det självklart att samarbeta. Det vinner alla på, sammanfattar Fredrik Lindqvist.

Om inte gymnasieskolan och komvux samarbetet hade närmaste utbildningsort för de här eleverna exempelvis varit Sundsvall. Nu slipper de långa resor och kan studera på hemmaplan.

I dag finns vuxenelever från alla tre medlemskommunerna – Bollnäs, Söderhamn och Nordanstig. Staffangymnasiet tar idag emot cirka 15 vuxenelever.

Provar sig fram

Verksamheten med vuxenelever i gymnasieskolan är svår att planera. Allt beror på elevernas val och utbildningsanordnarens förutsättningar.

– Vi provar oss fram hela tiden och det har fungerat. Det utmärkta samarbetet bygger också på att Petra och jag har bra kontakt, berättar Fredrik Lindkvist. 

Det som från början var ett chanstagande har visat sig vara lyckosamt och både Petra och Fredrik vill utveckla verksamheten. I takt med att samhället förändras måste man vara flexibel, anser de.

– Vi måste vara öppna för enskilda önskemål och uppdragsutbildningar!

Kontakt

Kontakt

CFL Söderhamn

S Järnvägsgatan 7
826 80 Söderhamn

Tfn 010-454 12 80

cfl@hufb.se

Utbildningssamordnare

Petra M Lindström

Tfn 010-454 13 36

Mobil 073-461 44 85

Staffangymnasiet

Norrtullsgatan 3
826 80 Söderhamn

Tfn 010-454 11 20

Epost

Rektor

Fredrik Lindkvist

Tfn 010-454 13 13

Mobil 073-270 84 78

Länkar

Kontakt

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund