Hälsinglands Utbildningsförbund

Viola Adamsson

Viola Adamsson, doktor medicinsk vetenskap, associerad till institutionen för Folkhälso- och vårdvetenskap

”Based on theoretical knowledge it should be usable and applicable”.

EU och Leader

Publikationer

  • Thesis: Adamsson V, inventor A Healthy Nordic Diet and Cardiometabolic Risk Factors: Intervention. Studies with Special Emphasis on Plasma Lipoprotein. 2013
  • Student thesis in Food and Nutrition, 20 points: “Dietary intake and energy expenditure of Swedish elite cross-country skiers. The validity of reported energy intake and energy expenditure”. 2004
  • Adamsson, V., A. Reumark, I.-B. Fredriksson, E. Hammarström, B. Vessby, G. Johansson, och U. Risérus. ”Effects of a Healthy Nordic Diet on Cardiovascular Risk Factors in Hypercholesterolaemic Subjects: A Randomized Controlled Trial (NORDIET)”. Journal of Internal Medicine 269, nr 2 (februari 2011): 150–59.
  • Adamsson, Viola, Anna Reumark, Tommy Cederholm, Bengt Vessby, Ulf Risérus, och Gunnar Johansson. ”What Is a Healthy Nordic Diet? Foods and Nutrients in the NORDIET Study”. Food & Nutrition Research 56 (2012).
  • Adamsson, Viola, Anna Reumark, Matti Marklund, Anders Larsson, och Ulf Risérus. ”Role of a Prudent Breakfast in Improving Cardiometabolic Risk Factors in Subjects with Hypercholesterolemia: A Randomized Controlled Trial”. Clinical Nutrition (Edinburgh, Scotland) 34, nr 1 (februari 2015): 20–26.
  • Adamsson, Viola, Tommy Cederholm, Bengt Vessby, och Ulf Risérus. ”Influence of a Healthy Nordic Diet on Serum Fatty Acid Composition and Associations with Blood Lipoproteins - Results from the NORDIET Study”. Food & Nutrition Research 58 (2014): 24114.
  • Jobs, Elisabeth, Viola Adamsson, Anders Larsson, Magnus Jobs, Elisabet Nerpin, Erik Ingelsson, Johan Ärnlöv, och Ulf Risérus. ”Influence of a Prudent Diet on Circulating Cathepsin S in Humans”. Nutrition Journal 13 (16 augusti 2014): 84.
  • Witasp, Anna, Juan Jesús Carrero, Karl Michaëlsson, Håkan Ahlström, Joel Kullberg, Viola Adamsson, Ulf Risérus, m.fl. ”Inflammatory Biomarker Pentraxin 3 (PTX3) in Relation to Obesity, Body Fat Depots and Weight Loss”. Obesity (Silver Spring, Md.) 22, nr 5 (maj 2014): 1373–79.
  • Several publications as a cooperator in the HELENA-study, Healthy lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence

Seminarier/konferenser

  • Diet and the metabolic Syndrome, Ystad, Sweden 1999
  • Whole Grain and Health A global Summit, Minneapolis, USA 2005
  • 6th Sixth International conference on Dietary Assessment Methods, Copenhagen, Denmark 2006
  • International Food and Health Innovation Conference Malmö, Sweden 2006
  • Dietary Fibre, Multifunctional complex of components, Helsinki, Finland 2006
  • 7th International conference on diet and activity methods Washington, DC, USA 2009
  • Proteinbehov genom livet Stockholm, Sweden 2009
  • Health Grain, Final conference Lund, Sweden 2010

Böcker

  • “Uppladdningen”. Food and nutrition for athletes. 1989
  • “Lilla Uppladdningen”. Food for athletic children. 1990
  • “Idrottarens Kokbok”. The athlete’s cookbook. 2000
  • “Mat för resultat”. Nutrition education for athletes. 2001
  • “Vardagsmat helt enkelt”. Cook book for disabled. 2004
  • “Lilla Grötboken”. A book about modern porridge. 2005
  • “Uppladdningen – Bygg”. Food and nutrition for workers. 2000
  • “Uppladdningen – Hälsa”. Food and nutrition for a healthy lifestyle. (for Sweden, 2002 Norway, Denmark, Uk).
  • “Hälsosam Nordisk kost”. Recipes and menus from the study “the healthy Nordic diet”. 2010
  • ”Nordens bästa mat”. ICA-förlaget 2012
  • ”Gröt och Müsli”, ICA-förlaget (ges ut i Finland, Bergien och Storbritanien) 2014

Utmärkelser

  • Måltidsakademiens pris i ”Årets Svenska Måltidslittertur” för bästa bok i kategori hälsa 2012 2012 för boken ”Nordens bästa mat”.
  • Av Gourmand International, Gourmand cook book awards tilldelats priset ”Best Scandinavian 2013
  • cook book in the world” för boken “Nordens bästa mat”. Paris 2013
  • Måltidsakademiens pris I “Årets Svenska Måltidslitteratur” kategori Doktorsavhandlingar
  • ”A Healthy Nordic Diet and Cardiometabolic Risk Factors: Intervention Studies with Special
  • Emphasis on Plasma Lipoprotein”. 2014
  • Av Gourmand International, Gourmand cook book awards tilldelats andra pris för
  • Doktorsavhandlingen ”A Healthy Nordic Diet and Cardiometabolic Risk Factors:
  • Intervention Studies with Special Emphasis on Plasma Lipoprotein”. Yantai, Kina 2015
  • Av Gourmand International tilldelats “Best of the Best” 1995–2015 för “Nordens bästa mat”
  • Samt en silverplats för doktorsavhandlingen ”A Healthy Nordic Diet and Cardiometabolic
  • Risk Factors: Intervention Studies with Special Emphasis on Plasma Lipoprotein”. Frankfurt 2015
  • Av Gastronomiska akademien tilldelats Gastronomiska akademiens silvermedalj för
  • ”utomordentliga insatser för svensk matkultur”. Stockholm 2016
  • Av Gourmand International tilldelats “Best in the world” för ett opublicerat manuscript “Smakarv Hälsingland, tradition och trend” Yantai, Kina 2018

Kontakt

Kontakt
Bil på Mikael Vallström
Hjärtemat logotyp

Verksamhets­utvecklare högskola och forskning

Ann-Sofie Gustafsson

Tfn 010-454 10 63

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund