Hälsinglands Utbildningsförbund
Toppbild

Vanliga frågor

Här har vi samlat de vanligaste frågorna med tillhörande svar för att du enkelt ska kunna hitta den information du söker. Har du andra frågor eller vill ha mer information om något kontakta oss på Tfn: 010-454 12 84 eller via e-post: cfl@hufb.se

Frågor & svar

Hur ansöker jag?
Alla högskoleutbildningar ansöker du online från studera.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats..

När är sista ansökningssdatum?
För högskoleutbildningar är 15 oktober 2021 sista ansökningsdag för antagning till vårterminen. Ansökningsdag kan variera mellan olika högskolor, titta på skolans hemsida för exakt datum.

Vad menas med distansutbildning?
Utbildningen ges med någon form av distansöverbryggande teknik. T.ex. videokonferens, Teams, Zoom eller att föreläsaren kommer till lärcentret vid olika tillfällen. Det kan också innefatta att studenten åker till Högskolan vid något/några tillfällen per termin. Det finns också rena webbkurser som uteslutande ges via datorn. Ofta förekommer kombinationer av dessa varianter vid distansutbildningar.

Är utbildningen CSN berättigad?
Samtliga högskoleutbildningar är CSN berättigade. Vissa krav på utbildningens längd, studentens ålder och inkomst finns. Titta på csn.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats. för att läsa mer om vad som gäller för just dig.

Hur ofta är det föreläsningar?
Antalet föreläsningar varierar förstås beroende på vad du läser. På många utbildningar är det t.ex. lärarledda föreläsningar 1-2 gånger i veckan. En del webbkurser saknar egentliga föreläsningar och bygger på att man sänder in uppgifter via nätet.

Är föreläsningarna obligatoriska?
Är du heltidsstudent förväntas det att du studerar 40 timmar i veckan. Ofta är det inte obligatorisk närvaro på alla föreläsningar. De flesta kurser har dock några föreläsningar som är obligatoriska, dessa ser man i kursplanen. Missar man en föreläsning får man försöka ta igen det på egen hand. Ibland finns föreläsningen streamad så man kan se den i efterhand på nätet.

Hur går undervisningen till?
Undervisningen kan ske på många sätt. Det kan vara föreläsningar med en lärare på plats eller via t.ex. videokonferens. Det brukar också vara uppgifter som ska göras och sedan skickas in till läraren. Undervisningen kan även vara rent webbaserad med föreläsningar via datorn. Kurser brukar avslutas med en tentamen eller en uppgift, skriftlig eller via datorn.

Vilka utbildningar kan man läsa hos er?
Vi har kurser och utbildningar från de flesta högskolor/universitet i Sverige. De allra flesta är distansbaserade men även studenter som läser campusbaserade kurser finns hos oss. En del åker till föreläsningen på högskolan men vistas hos oss övrig studietid.

Vad är skillnaden mellan kurser och program?
Ett program är en hel utbildning på vanligen 3-4 år, som leder till en examen t.ex. sjuksköterska, socionom, grundskolelärare. Programmen består av många kurser, t.ex. matematik, språk, psykologi etc. Det går naturligtvis att läsa endast kurser om man vill.

Vilka skolor samarbetar ni med?
Vi har inget avtal med någon specifik högskola. Studenterna hos oss läser på många olika skolor i Sverige. De skolor som idag har flest studerande hos oss är Högskolan i Gävle och Mittuniversitetet.

Kostar utbildningen något?
Alla högskole- och universitetsutbildningar man läser via oss är kostnadsfria. Det som kan tillkomma för studenten är förstås ev. kurslitteratur.

Parkering? Vart kan jag parkera?
Det finns gott om avgiftsfria parkeringar runt CFL-huset i Söderhamn.

Kontakt

Kontakt

CFL Söderhamn

S Järnvägsgatan 7
826 80 Söderhamn

Tfn 010-454 12 80

cfl@hufb.se

Verksamhets­utvecklare högskola och forskning

Ann-Sofie Gustafsson

Tfn 010-454 10 63

IT-support, teknik och konferensstöd

Örjan Berger

Tfn 010-454 10 73

Henrik Jonsson

Tfn 0730-84 34 59

Boka studierum

Marita Källman

Tfn 010-454 10 82

Anna Nordmark Larsson

Tfn 010-454 10 84

Tentamen

Marita Källman

Tfn 010-454 10 82

Teknik och konferensstöd

Örjan Berger

Tfn 010-454 10 73

Henrik Jonsson

Tfn 010 454 10 86

Vägledningen

Anna Kleemair

Tfn 010-454 10 59

Jeanette Osterman

Tfn 010-454 10 64


Länkar

Kontakt

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund