Hälsinglands Utbildningsförbund
Toppbild

Restaurang- och livsmedels­programmet

Hos oss får du lära dig mycket om våra härliga råvaror och hur vi tillagar och serverar dem. Vårt program handlar om mat i restaurang, storkök och livsmedelsbutik.

Utbildningen

Tycker du om att laga mat och är intresserad av mat och service? Vill du vara med och forma ett framtida mat-Hälsingland? Vill du pröva dina vingar runt om i världen? Mat är spännande!

Hos oss får du lära dig mycket om våra härliga råvaror och hur vi tillagar och serverar dem. Vårt program handlar om mat i restaurang, storkök och livsmedelsbutik. Utbildningen har ett lärlingsupplägg som ger dig både erfarenhet och kontakter i branschen.

Stort fokus lägger vi på att laga gott av närproducerade, lokala och ekologiska råvaror. Att ta vara på så mycket som möjligt är ett måste och vi jobbar under parollen #ingesläng.

Vi är ett program som ger dig stora möjligheter i den gastronomiska världen!

Bra att veta

Att få in verkligheten i skolan är viktigt för oss, du får en spännande möjlighet att träffa de lokala producenterna av råvarorna vi tillagar. Vi samarbetar även med branschen i vår region och företag utanför skolan, för att skapa en intressant utbildning.

Jobbmöjligheter

Restauranger, storkök och livsmedelsbutiker är i stort behov av utbildad personal så det finns verkligen gott om jobb för dig som vill. Genom APL/praktik har du stora möjligheteter att utvecklas och närma dig framtida jobb.

Vi har ett lärlingsupplägg hos oss och det innebär att du i årskurs 3 gör minst 50 % av dina studier på arbetsplatser. Allt för att ge dig en så bra utbildning som möjligt och förbereda dig inför ditt framtida jobb. Under lärlingstiden utgår för närvarande extra studiestöd till dig!

Du får en grundläggande yrkesutbildning med möjlighet att läsa upp till högskolebehörighet genom ditt individuella val.

Höjdpunkter

Är du nyfiken på att tävla i mat? Utifrån en säsongsanpassad råvarukorg bygger du ett receptbidrag till Sveriges största kocktävling för gymnasieelever – Unga ekokockar.

Är du nyfiken på hur det är att starta eget? Hos oss ges du möjlighet att driva UF-företag. Ett utvecklande sätt att lära sig på som tränar dina förmågor och stärker.

Intressant? Ställ frågor och välkommen att vara med en dag hos oss!

Så här fungerar lärlingsutbildningen

Eleverna går i en lärlingsklass och har sina gymnasie­gemensamma kurser tillsammans på sin antagnings­ort.

Individuella valpaket blir ordninggjorda för respektive program.

År 1

  • 2 dagar med skolförlagda yrkeskurser som grund för sitt blivande yrke.
  • 3 dagar med gymnasiegemensamma kurser.

År 2

  • 3 dagar med yrkeskurser på företag.
  • 2 dagar med gymnasiegemensamma kurser.

År 3

  • 3 dagar med yrkeskurser på företag
  • 2 dagar med gymnasiegemensamma kurser

Exempel

Så här kan ett exempel med en Hotell- och turismselev på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs se ut:

År1

Är 2 dagar i veckan på Staffangymnasiet i Söderhamn och har sin grundutbildning inom Hotell och turism.

3 dagar på Torsbergsgymnasiet och har sina gymnasiegemensamma ämnen matematik, svenska, engelska, och idrott.

År 2

Är 3 dagar i veckan på ett hotell och gör sina yrkeskurser. Yrkeslärare från Hotell och turism bedömer och följer upp eleven.

2 dagar är eleven och studerar gymnasiegemensamma ämnen historia, samhällskunskap och idrott samt individuella val på Torsbergsgymnasiet

År 3

Är 3 dagar i veckan på ett besökscenter och gör sina yrkeskurser. Yrkeslärare från Hotell och turism bedömer och följer upp eleven.

2 dagar är eleven och studerar gymnasiegemensamma ämnen; religion, naturkunskap samt individuella val på Torsbergsgymnasiet.

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund