Hälsinglands Utbildningsförbund
Toppbild

Vård- och omsorgsprogrammet

Vård- och omsorgsprogrammet passar dig som är intresserad av hur människor och kroppen fungerar, vilka olika behov människan har. Du vill göra skillnad!

Utbildningen

Vård- och omsorgsprogrammet är ett program för dig som vill arbeta eller läsa vidare direkt efter studenten. Du får både yrkesexamen och högskolebehörighet för fortsatta högre studier. Du utbildas till att kunna arbeta som undersköterska eller motsvarande.

Bra att veta

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare mot högre studier. Om du vill fokusera på dina yrkeskurser och endast läsa mot en yrkesexamen, kan du välja bort de högskoleförberedande kurserna. Det valet gör du inför åk 2.

På vård- och omsorgsprogrammet lär du dig att bemöta människor på ett yrkesmässigt sätt. Du lär dig om människors olika behov och förstår vilken betydelse livsstilen har för hälsan. Utbildningen är för dig som är intresserad av vård, omvårdnad, hälsa, friskvård och livskvalitet.

Under utbildningen lär du dig även om hälsa, ohälsa, funktionsnedsättning, medicin, pedagogik och psykologi.

Jobbmöjligheter

Du kan få jobb som undersköterska inom olika verksamheter som till exempel hälso- och sjukvård, socialtjänst, psykiatri och med funktionshindrade. Bristen på undersköterskor är stor i hela landet, vilket innebär goda möjligheter till anställning efter slutförd utbildning.

Höjdpunkter

Du kommer att ha mycket arbetsplatsförlagt lärande som lärling! Som lärling kommer du att under halva din utbildningstid vara på en arbetsplats med en handledare. Resten av tiden pluggar du i skolan. Arbetsplatserna blir i första hand inom äldre- och handikappomsorgen.

Ett program för dig som vill ha ett spännande och viktigt arbete i framtiden!

Så här fungerar lärlingsutbildningen

Eleverna går i en lärlingsklass och har sina gymnasie­gemensamma kurser tillsammans på sin antagnings­ort.


År 1

  • 2 dagar med skolförlagda yrkeskurser som grund för sitt blivande yrke.
  • 3 dagar med gymnasiegemensamma kurser.

År 2

  • 3 dagar med yrkeskurser på företag.
  • 2 dagar med gymnasiegemensamma kurser.

År 3

  • 3 dagar med yrkeskurser på företag
  • 2 dagar med gymnasiegemensamma kurser

Kontakt

Kontakt

Nordanstigs gymnasium

Södra vägen 8
829 50  Bergsjö

Tfn 010-454 11 30

Studie- och yrkesvägledare

Gunilla Englin

Tfn 010-454 10 66

Mobil 073-028 45 18


Rektor

Lena Åslund-Lööf

Tfn 010-454 12 41

Mobil 072-541 74 11

Länkar

Kontakt

Dokument

Kontakt

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund