Hälsinglands Utbildningsförbund
Toppbild

Barn- och fritidsprogrammet

Barn- och Fritidsprogrammet är ett utmärkt program för dig som är intresserad av hur människor fungerar, vilka olika behov vi har och hur vi lär oss saker på bästa sätt.

Utbildningen

Att välja barn och fritid innebär att du inte behöver välja mellan jobb eller att läsa vidare direkt efter examen. Du får nämligen både en yrkesexamen som kan leda till jobb och högskole­behörighet för vidare studier i samma utbildning.

 

Bra att veta

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare mot högre studier, till exempel till förskollärare, grundskollärare eller mot fritidshem. Om du vill fokusera på dina yrkeskurser och endast läsa mot en yrkesexamen, kan du välja bort dessa kurser. Det valet gör du inför åk 2.

Inriktningen pedagogiskt och socialt arbete ger dig kunskaper om barns och ungas utveckling samt om olika pedagogiska verksamheter. den förbereder dig för ett arbete som till exempel barnskötare i förskolan och elevassistent.

Detta är en utbildning för dig som är intresserad av och vill arbeta med människor. Du lär dig att möta och leda andra människor i deras utveckling. Du läser bland annat kurser som pedagogiskt ledarskap, hälsopedagogik och kommunikation. du får utveckla dina ledaregenskaper och lära dig planera, organisera och leda olika verksamheter och aktiviteter.

Jobbmöjligheter

Utbildningen kan leda dig till jobb inom exempelvis barnomsorg eller olika fritidsområden, som barnskötare eller elevassistent.

Höjdpunkter

Du kommer att ha mycket arbetsplatsförlagt lärande som lärling! Som lärling kommer du att under halva din utbildningstid vara på en arbetsplats med en handledare. Resten av tiden läser du på skolan.

Du går ut med en yrkesexamen som kan ta dig direkt in i arbetslivet!

Så här fungerar lärlingsutbildningen

Eleverna går i en lärlingsklass och har sina gymnasie­gemensamma kurser tillsammans på sin antagnings­ort.


År 1

  • 2 dagar med skolförlagda yrkeskurser som grund för sitt blivande yrke.
  • 3 dagar med gymnasiegemensamma kurser.

År 2

  • 3 dagar med yrkeskurser på företag .
  • 2 dagar med gymnasiegemensamma kurser.

År 3

  • 3 dagar med yrkeskurser på företag
  • 2 dagar med gymnasiegemensamma kurser

Kontakt

Kontakt

Nordanstigs gymnasium

Södra vägen 8
829 50  Bergsjö

Tfn 010-454 11 30

Studie- och yrkesvägledare

Gunilla Englin

Tfn 010-454 10 66

Mobil 073-028 45 18


Rektor

Lena Åslund-Lööf

Tfn 010-454 12 41

Mobil 072-541 74 11

Länkar

Kontakt

Dokument

Kontakt

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund