Hälsinglands Utbildningsförbund
Toppbild

Friidrott - RIG

Du som vill satsa på kombinationen friidrott och studier är varmt välkommen att söka hit. Här finns förutsättningarna!

Riksidrottsgymnasium (RIG)

Som elev vid RIG står hela Idrottsgymnasiet till ditt förfogande för att optimera din utveckling. Riksidrottsgymnasiet omfattar samtliga klasser: idrottare med rörelsehinder, synskada och utvecklingsstörning.

  • Om du är rörelsehindrad eller synskadad bedriver du din utbildning vid Torsbergsgymnasiet.
  • Har du ett inlärningshandikapp studerar du vid Höghammar­gymnasiets gymnasiesärskola.

Du som antas till Friidrottsgymnasiet FIG har samma unika förutsättningar som våra riksidrottsgymnasie­elever.

Tränare

Vid Riks- och Friidrottsgymnasierna (RIG/FIG) i Bollnäs finns internationellt erkända tränare. Våra tränare hjälper dig till bästa möjliga utveckling. Vid RIG och FIG i Bollnäs finns god kompetens inom alla grengrupper. RIG och FIG arbetar för att leda träningsutvecklingen och alla nya rön kommer omedelbart våra elever till gagn. Alla våra tränare/lärare tränar eller har tränat aktivt inom friidrott och/eller paraidrott.

  • Magnus Olsson, förbundskapten svensk Parafriidrott
  • Per Jonsson, paralympier och världsmästare
  • Eva Sundqvist, Friidrottskoordinator Special Olympics

Bra förutsättningar

Genom bland annat fri tillgång till Höghammarhallen, ständig tillgång till idrottsmedicinsk support, ett tränar-/lärarlag med mycket komplex kompetens och spetskompetens tillsammans med stödet från forskare har du som elev stora möjligheter att utvecklas som elev vid RIG och FIG i Bollnäs.

Träningsläger

Träningsläger är en viktig del i utbildningen. Varje läsår genomförs ett lokalt team building-läger. Dessutom har Idrottsgymnasiet varje år ett sommarläger och därtill några vecko- eller helgläger. Sommarlägret går till sydligare breddgrader, ibland kombinerat med internationellt tävlande.

Ansökan

RIG - Riksidrottsgymnasium

RIG går att söka fram till 1 december, året innan ansökan avser. Ansökningshandlingar hittar du på sidan Ansökan. FIG går att söka fram till 1 mars det år ansökan avser. Ansökningshandlingar hittar du på sidan Ansökan. Beträffande RIG:et omfattas samtliga klasser (rörelsehindrade, synskadade och utvecklingsstörda). Om du är rörelsehindrad eller synskadad bedriver du din utbildning vid Torsbergsgymnasiet. Har du ett inlärningshandikapp studerar du vid Höghammar­gymnasiets gymnasiesärskola. Det är Svenska Parsportförbundet som svarar för antagningen till RIG och blir du antagen har du rätt att gå enligt skollagen under förutsättning att du är behörig och har kommit in på sökt utbildning på Höghammargymnasiet eller Torsbergsgymnasiet. 

Endast ett fåtal elever antas varje år till RIG. RIG har 12 platser fördelade på tre till fyra år (könsfördelning 60/40).

Kontakt

Kontakt

Friidrottstränare och RIG-ansvarig

Magnus Olsson

Tfn 073-274 20 14

Friidrottstränare

Eva Sundqvist

Tfn 072-531 99 50

Per Jonsson

Tfn 070-868 23 17

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund