Hälsinglands Utbildningsförbund
meny

Om projektet

Fitness Assistant ett treårigt utvecklingsprojekt med stöd från Allmänna Arvsfonden.

Ett övergripande mål med folkhälsan är att skapa förutsättningar för god hälsa för hela befolkningen.

Syfte

Syftet med en Fitness Assistent är att främja hälsa och träning bland nya och befintliga deltagare. För att ge en så välkomnande och informativ träningsmiljö som möjligt, aktivt hjälpa andra ledare/anställda.

Hälsinglands Utbildningsförbund ska tillsammans med sina samverkansparter ta fram en utbildning genom vilken personer med intellektuell funktionsnedsättning kan certifieras som assisterande personliga tränare, Fitness Assistants.

De utbildade personerna blir behöriga att assistera tränare/ledare i planering, administrering och genomförande av individ- och gruppträning. Som en del av projektet skapas även en Handledarkurs för stödpersoner, som kan fungera som mentorer till målgruppen.

Att ändra beteende och öka den fysiska aktivitetsnivån är en utmaning för alla människor.

Personer med intellektuell funktionsnedsättning har dessutom andra barriärer som gör att det är svårare för dem att vara regelbundet fysiskt aktiva. Dessa kan bestå av svårigheter att inse nyttan med fysisk aktivitet, kognitiva och sociala hinder samt nedsatt självdisciplin. Andra svårigheter kan vara att arrangera transporter till och från specifik aktivitet samt begränsad ekonomi.

För denna grupp bör ett systematiskt arbete intensifieras för att öka den fysiska aktivitetsnivån.

EuropeActive och certifiering

Projektet genomförs i samverkan med bland annat EuropeActive som är den internationella organisation som utfärdar de formella certifieringarna.

Efter projektet kommer Hälsinglands Utbildningsförbund, tillsammans med projektets samverkansparter, att fortsatt hålla i utbildning och certifiering samt förvaltning och spridning av projektets resultat.

Deltagande organisationer


EuropeActive
Parasport Gävleborg
Hudiksvalls kommun
Bollnäs Friidrott
EuropeActive
FUB
Hudiksvalls kommun
Bollnäs Friidrott

Sidan uppdaterades av lucas.lund@hufb.se