Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

Pluggar till lärare

Abshir jobbade som lärare i Somalia. Idag jobbar han samtidigt som han läser den svenska lärarutbildningen på distans. - Både tufft och bra, säger fyrbarnsfadern.

Abshir Abdallha

Studerade: Ämneslärarprogrammet, matematik och engelska

Plats: Högskolan i Gävle / CFL Bollnäs

"Både tufft och bra”

Han kom till Sverige från Somalia för fem år sedan. Nu har 40-årige Abshir Abdallah börjat på lärarutbildningen vid Högskolan i Gävle. Även i hemlandet jobbade han som lärare. Abshir studerar på distans och tillbringar en stor del av sina studiedagar på Lärcentra vid CFL Bollnäs.

- Jag läser mot Högskolan i Gävle och det är både tufft och bra.

Började om

Abshir jobbar hårt för att uppnå målet att bli ämneslärare. Redan för två år sedan började han studera, men sjukdom satte stopp för vidare studier. Under de två år han rehabiliterade sin rygg studerade han till studiehandledare och språkstödjare. Nu arbetar han på Nyhamre skola på förmiddagarna och bedriver högskolestudier på eftermiddagarna och all övrig ledig tid. Abshir bor i Bollnäs och har familj; fru och fyra barn. Perfekt att kunna nyttja lärcentra på hemmaplan.

Tror på framtiden

Det svenska och somaliska skolväsendet skiljer sig avsevärt.

- Här i Sverige har vi demokratiska regler och normer reglerade av Skolverket. I Somalia är det en auktoritär skola som råder. Vi får lära om.

- Jag tänker att jag inte är i Somalia nu; jag är i Sverige.

Abshir har fem års högskolestudier framför sig. Han gläder sig åt sina studier och lägger många timmar i veckan på studierna. Ibland reser han till Gävle för vissa föreläsningar.

- Man måste kämpa, konstaterar Abshir.

Abshir tror på framtiden. Han ser sig själv som gymnasielärare.

- Äldre ungdomar törstar mer efter kunskap, menar han.

Abshir Abdallah känner sig hemma i skolan.

- Här kan man utveckla sig och få nya kunskaper. Det känns som om jag har framtiden här och studielivet passar mig.

Relaterad läsning:

 • Profilbild Trivs med skolan och APL
  Bakning ligger Joel Olsson varmt om hjärtat och när han inte bakar i skolan eller på APL, gör han det gärna hemma också. Joel läser tredje året på programmet för Hotell, restaurang och bageri på Högha...
 • Profilbild Biomedicin gav en bra grund
  Marit tog studenten från Naturvetenskapsprogrammet och Staffangymnasiet 2016. Nu är hon inne på sista året av Biomedicinprogrammet vid Uppsala Universitet.
 • Profilbild ¡Vamos a España!
  - Jag har verkligen växt i mig själv, säger Bricken som läser sista året på Hotell- och turismprogrammet på Staffangymnasiet. Under hösten hade hon praktik i spanska staden Sevilla.
 • Profilbild Perfekt med gymnasial lärlingsanställning
  Alexander har en gymnasial lärlingsanställning hos WTJ i Arbrå och studerar sista året på Industritekniska programmet på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. Efter studenten blir det jobb!
 • Profilbild Tre ekonomer med olika planer
  Ida, Zana och Teo läser Ekonomi­programmet på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. Programmet passar alla tre, trots att de har så olika framtidsplaner. - Det är en bred utbildning med bra kunskaper att ta m...

Kontakt

Kontakt
Profilbild

Högskolan i Gävle / CFL Bollnäs

Abshir Abdallha

Dina ord

Dina ord

Vill du lyfta fram något om din utbildning eller ditt jobb i förbundet?

Kontakta:

Kommunikatör

Lucas Lund

Tfn 010-454 10 04

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund