Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

Känna själv vad man vill

- Det är kul att lära sig saker som man har användning för i livet, som hur man tar hand om sin ekonomi och bokföring, säger Axel som läser Handels- och administrations­programmet på Staffangymnasiet.

Axel Pernersten

Studerade: Handels- och administrationsprogrammet

Plats: Staffangymnasiet, Söderhamn

Yrkesförberedande program

För Axel Pernersten som vid gymnasievalet kände att han ville studera ett yrkesförberedande program, föll valet på Handels- och administrationsprogrammet. Här varvas teori med  arbetsplatsförlagt lärande.

- Jag känner att jag inte vill plugga vidare och här på handels är det mycket praktik, konstaterar Axel som idag går tredje och sista årskursen.

Gillar sport

Programmet innehåller både teori och praktik. Axel har bland annat praktiserat på Team Sportia. Det passar Axel perfekt, eftersom han gillar sport. Axel vill gärna satsa på att utbilda sig vidare till fotbollsdomare. Han dömer juniorer och upp till division 5 och gillar det.
Dessutom är Axel en hängiven golfare. Han tränar och tävlar så ofta han kan.
- Jag vill vara bäst! 

Trivs med klassen och lärarna

Axel trivs väldigt bra med klassen och lärarna.

- Jag tror inte jag hade kunnat få bättre lärare.

Nu är han engagerad i sitt UF-företag Eat Italian som han driver med klasskompisen Lucas. Axel är marknadsansvarig.

Jobba efter studenten

Axel hoppas kunna jobba och träna golf efter studenten i vår. I framtiden vill han bli säljare eller kanske starta eget. Han håller framtiden öppen.

Den glade golfkillen framhåller att det är viktigt att lyssna på sig själv och inte bara vad kompisar tycker när det gäller val av gymnasieprogram.

- Det är viktigt att känna efter vad man vill och vilka förutsättningar man har när man väljer gymnasieprogram, betonar Axel som känner att han gjorde ett bra val i Handels- och administrationsprogrammet.  

Relaterad läsning:

 • Profilbild Med omsorg i blodet
  Ellen har alltid varit intresserad av sjukvård, hur kroppen fungerar och att lyssna på människors historier om livet. Dessutom så jobbar nästan Ellens hela familj inom vård och omsorg, men med lite ol...
 • Profilbild - Alla kan lära sig laga mat!
  Björn går Restaurang- och livsmedelsprogrammet som är ett yrkesprogram med lärlingsupplägg. Genom det får han en bra inblick i hur ett framtida arbetsliv kan se ut. I år gör han sin APL på Orbaden Spa...
 • Profilbild Bra jobbmöjligheter efter gymnasiet
  Det var under Öppet hus på Staffangymnasiet som Elin fastnade för Handels- och administrationsprogrammet, som nu heter Försäljnings- och serviceprogrammet. Hon visste ingenting om vilka ämnen hon skul...
 • Profilbild Många val efter gymnasiet med en internationell utbildning
  Alfred kommer från Mora och var fast besluten att gå ett friidrottsgymnasium och det som låg närmast hem var Bollnäs. Det var några kompisar som rekommenderade Alfred att gå IB. – Det passar mig perfe...
 • Blaise, Hotell restaurang och bageri, Höghammargymnasiet Målet är att bli självständig
  Elin är glad över att hon vågade ta chansen att börja på Riksidrottsgymnasiet för Parasport i Bollnäs. Här bor hon på skolans egna LSS-boende och kombinerar sitt friidrottsintresse med att läsa progra...

Kontakt

Kontakt
Profilbild

Staffangymnasiet

Axel Pernersten

Dina ord

Dina ord

Vill du lyfta fram något om din utbildning eller ditt jobb i förbundet?

Kontakta:

Kommunikatör

Lucas Lund

Tfn 010-454 10 04

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund