Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

Jobb direkt efter skolan

För sex år sedan flyttade Pam Khrangkrathok till Sverige och Söderhamn. Till våren blir han klar med sin utbildning på industritekniska programmet på Staffangymnasiet.

Pam Khrangkrathot

Studerar: Industritekniska programmet 

Plats: Staffangymnasiet / CFL Söderhamn

Inte ett ord svenska

Pam kom till Sverige med sin mamma för sex år sedan. Då var han 17 år och kunde inte ett ord svenska. Han studerade introduktionsprogrammet IM på gymnasiet och för snart tre år sedan började han sin yrkesgymnasiala utbildning på industritekniska programmet. Ett samarbete mellan Staffangymnasiet och CFL Söderhamn.

Det har hänt mycket för Pam sedan han kom till Sverige; han har tagit körkort, han håller på att rusta den egna lägenheten och snart är han klar med utbildningen. Då väntar arbete. Det ser Pam fram emot. Han har redan sommarjobbat på sin praktikplats och han ska även arbeta där på sportlovet.

Pam mäter vid maskin

Gillar allt

Det är kul att svetsa, svarva och fräsa. Det allra bästa och roligaste är att arbeta med CNC-maskiner. Egentligen gillar Pam allt på skolan.

­- Jag gillar programmet. Det känns lite mer att jobba med järn, jämfört med trä,
tycker Pam. Man får vara mera aktiv.

Han rekommenderar gärna andra att studera industritekniska programmet. Det är ett bra program och klarar man alla kurserna får man arbete idag.

Trivs i Söderhamn

Pam trivs bra i Sverige. Det kan vara lite svårt med språket ibland, tycker han. Men för det mesta går det bra.

Efter gymnasiet och jobb funderar Pam på att plugga engelska. Det är ett språk som är bra att kunna ordentligt, tycker han.

Pam hinner med lite på fritiden också. Han gillar fotboll. Nu spelar han i Bergvik, men ska gå över till Norrala, där han spelat tidigare. Det blir kul, tycker han. Förutom att lira fotboll på fritiden så umgås Pam med tjejen.

Relaterad läsning:

 • Profilbild Med omsorg i blodet
  Ellen har alltid varit intresserad av sjukvård, hur kroppen fungerar och att lyssna på människors historier om livet. Dessutom så jobbar nästan Ellens hela familj inom vård och omsorg, men med lite ol...
 • Profilbild - Alla kan lära sig laga mat!
  Björn går Restaurang- och livsmedelsprogrammet som är ett yrkesprogram med lärlingsupplägg. Genom det får han en bra inblick i hur ett framtida arbetsliv kan se ut. I år gör han sin APL på Orbaden Spa...
 • Profilbild Bra jobbmöjligheter efter gymnasiet
  Det var under Öppet hus på Staffangymnasiet som Elin fastnade för Handels- och administrationsprogrammet, som nu heter Försäljnings- och serviceprogrammet. Hon visste ingenting om vilka ämnen hon skul...
 • Profilbild Många val efter gymnasiet med en internationell utbildning
  Alfred kommer från Mora och var fast besluten att gå ett friidrottsgymnasium och det som låg närmast hem var Bollnäs. Det var några kompisar som rekommenderade Alfred att gå IB. – Det passar mig perfe...
 • Blaise, Hotell restaurang och bageri, Höghammargymnasiet Målet är att bli självständig
  Elin är glad över att hon vågade ta chansen att börja på Riksidrottsgymnasiet för Parasport i Bollnäs. Här bor hon på skolans egna LSS-boende och kombinerar sitt friidrottsintresse med att läsa progra...

Kontakt

Kontakt
Profilbild

Elev Staffangymnasiet / CFL Söderhamn

Pam Khrangkrathok

Dina ord

Dina ord

Vill du lyfta fram något om din utbildning eller ditt jobb i förbundet?

Kontakta:

Kommunikatör

Lucas Lund

Tfn 010-454 10 04

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund