Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

Först lära mig svenska

Varje dag försöker 26-åriga Alina Stepan läsa och lära sig svenska. Alina kommer ifrån Rumänien och har studerat svenska på CFL Söderhamn några månader.

Alina Stepan

Studerar: SFI (Svenska för invandrare)

Plats: CFL Söderhamn

Språket är nyckeln till arbete

Alina Stepan är född och uppvuxen i Rumänien. Livet var inte bra i Rumänien och hennes föräldrar ville något annat. Pappan sökte och fick arbete i Bergvik. Mamman och lillebror kom efter via Italien. Nu arbetar hennes mamma på äldreboende och hennes bror har också arbete. Alina kom till Sverige för ett par år sedan också via Italien och hade hoppats att få arbete. I dag är hon medveten om att hon först måste lära sig svenska språket.

Ser TV-program och läser

Det är viktigt att plugga, tycker Alina. Hon försöker läsa något varje dag. Hon ser på engelskspråkiga serier på TV och följer med den svenska texten bland annat.

- Det är ett svårt språk. Det är viktigt att gå i skolan, konstaterar Alina.

- Jag måste först lära mig svenska och sedan söka jobb.

Alina talar sedan tidigare både engelska och italienska.

- Vi läser mycket verb nu.

Hälsinglands skog och vatten

Alina trivs i Bergvik. Hon gillar vattnet och skogen och tycker om att cykla.

- Det är snälla människor här.

Hemma i Rumänien har hon många av sina släktingar kvar, vilka hon saknar ibland.

Alina Stepan tycker om att plugga svenska och ser fram emot att i framtiden kunna arbeta i Sverige.

Relaterad läsning:

 • Profilbild Trivs med skolan och APL
  Bakning ligger Joel Olsson varmt om hjärtat och när han inte bakar i skolan eller på APL, gör han det gärna hemma också. Joel läser tredje året på programmet för Hotell, restaurang och bageri på Högha...
 • Profilbild Biomedicin gav en bra grund
  Marit tog studenten från Naturvetenskapsprogrammet och Staffangymnasiet 2016. Nu är hon inne på sista året av Biomedicinprogrammet vid Uppsala Universitet.
 • Profilbild ¡Vamos a España!
  - Jag har verkligen växt i mig själv, säger Bricken som läser sista året på Hotell- och turismprogrammet på Staffangymnasiet. Under hösten hade hon praktik i spanska staden Sevilla.
 • Profilbild Perfekt med gymnasial lärlingsanställning
  Alexander har en gymnasial lärlingsanställning hos WTJ i Arbrå och studerar sista året på Industritekniska programmet på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. Efter studenten blir det jobb!
 • Profilbild Tre ekonomer med olika planer
  Ida, Zana och Teo läser Ekonomi­programmet på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. Programmet passar alla tre, trots att de har så olika framtidsplaner. - Det är en bred utbildning med bra kunskaper att ta m...

Kontakt

Kontakt
Profilbild

CFL Söderhamn

Alina Stepan

Dina ord

Dina ord

Vill du lyfta fram något om din utbildning eller ditt jobb i förbundet?

Kontakta:

Kommunikatör

Lucas Lund

Tfn 010-454 10 04

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund