Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

En kille att vara stolt över

Jack älskar skolan och gillar verkligen att röra på sig. Idag läser han Individuella programmet på Höghammargymnasiet och kombinerar det med motionsidrott på Idrottsgymnasiet.

Jack Medin

Älskar skolan

18-åriga Jack går Individuella programmet. Hans klass består av tre elever, en lärare och en assistent. Jack kommunicerar med hjälp av tecken, gester och bilder vilket gör att han behöver stöd i undervisningen.

-Allt bra! Allt är bäst! Konstaterar Jack som älskar allt med skolan. Fast inte Bild, tillägger han blixtsnabbt och skrattar!

Gästrike-Hammarby tur och retur

Jack trivs bra med boendet i Bollnäs, endast 300 meter från skolan. Där umgås han med vännerna, de tittar på underhållningsprogram som till exempel Idol och sjunger tillsammans. En gång i veckan lagar Jack mat som han bjuder sina vänner på - helst pannkaka, hamburgare eller kyckling.

På helgerna tar han tåget hem till Gästrike-Hammarby och familjen. En resa han klarar på egen hand - något både han och familjen (för att inte tala om skolans personal) är mycket stolta över.

Helgerna hemma i Gästrike-Hammarby spenderar Jack gärna ute i naturen, att cykla, bada, hjälpa till hemma när det ska eldas skräp och ris är roligt, tycker Jack. Kasta pinnar med hunden är också en höjdare.

Motion viktig

Jack är en idrottskille och gillar att röra på sig i olika former. Det kan vara allt från innebandy och blåsrör till simning och cykling. Han vill gärna lära sig att cykla på en tvåhjulig cykel istället för en cykel med tre hjul.

- Idrott är bäst, säger Jack som även går MIG (motionsidrott) på Idrottsgymnasiet.

Förutom de två idrottslektionerna han har på schemat utökas det med tre MIG-pass, vilket gör att Jack får idrotta fem pass i veckan! Något han trivs med.

En annan sak Jack gillar med skolan är att han får hålla på med Musik och Drama. På Musiken är keyboard, gitarr, trummor och sång hans favoriter. Stora pluset med Drama är att han får klä ut sig och gestalta olika roller, det är något Jack verkligen älskar. En vanlig dag för Jack kan se ut så här:

 • Samling – går genom dagen och schema med bilder, tecken och text
 • Lektion – läs och skrivövningar och matte
 • Rast
 • Drama
 • Lunch
 • Rast
 • MIG
 • Rast
 • Individuellt val, Bild

Framtiden

Jack har sommarjobbat på ett stall med travhästar – det fortsätter han gärna med efter studenten. Han cyklade till stallet, mockade och hjälpte till med hästarna. Jack gillar verkligen hästar och tittar gärna på trav när det sänds på tv.

Drömmen är att flytta hemifrån och bo själv (i ett hus nära stallet som Jack har spanat in) – laga egen mat, ta det lugnt, kanske fortsätta idrotta.

Som många andra, vill han gärna resa lite efter studenten och Jack är en van resenär som gärna åker och hälsar på sin syster i London.

Relaterad läsning:

 • Profilbild Med omsorg i blodet
  Ellen har alltid varit intresserad av sjukvård, hur kroppen fungerar och att lyssna på människors historier om livet. Dessutom så jobbar nästan Ellens hela familj inom vård och omsorg, men med lite ol...
 • Profilbild - Alla kan lära sig laga mat!
  Björn går Restaurang- och livsmedelsprogrammet som är ett yrkesprogram med lärlingsupplägg. Genom det får han en bra inblick i hur ett framtida arbetsliv kan se ut. I år gör han sin APL på Orbaden Spa...
 • Profilbild Bra jobbmöjligheter efter gymnasiet
  Det var under Öppet hus på Staffangymnasiet som Elin fastnade för Handels- och administrationsprogrammet, som nu heter Försäljnings- och serviceprogrammet. Hon visste ingenting om vilka ämnen hon skul...
 • Profilbild Många val efter gymnasiet med en internationell utbildning
  Alfred kommer från Mora och var fast besluten att gå ett friidrottsgymnasium och det som låg närmast hem var Bollnäs. Det var några kompisar som rekommenderade Alfred att gå IB. – Det passar mig perfe...
 • Blaise, Hotell restaurang och bageri, Höghammargymnasiet Målet är att bli självständig
  Elin är glad över att hon vågade ta chansen att börja på Riksidrottsgymnasiet för Parasport i Bollnäs. Här bor hon på skolans egna LSS-boende och kombinerar sitt friidrottsintresse med att läsa progra...

Kontakt

Kontakt
Blaise, Hotell restaurang och bageri, Höghammargymnasiet

Höghammargymnasiet

Jack Medin

Dina ord

Dina ord

Vill du lyfta fram något om din utbildning eller ditt jobb i förbundet?

Hör av dig!

Kommunikatör

Lucas Lund

Tfn 010-454 10 04

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund